Kun je frezen met een boormachine?

Auteur: CNC Experts • 20 mei 2022 Kun je frezen met een boormachine? van cncnederland.nl

Een boormachine kun je niet gebruiken voor het frezen. Daarom zijn er boormachines uitgevonden en freesmachines.19 jan. 2009

Wat kun je doen met frezen?

Je gebruikt hem dus voornamelijk om profielen, inkepingen of groeven te maken in hout. Hiermee kun je bijvoorbeeld een saaier stuk hout transformeren naar een mooie decoratieve plank. Maar er zijn ook frezen voor de meest uiteenlopende materialen en toepassingen.20 mei 2020

Hoe werkt een frees boor?

Een frees is evenals een boor een roterend snijgereedschap waarmee u materiaal uit een houten, metalen of kunststoffen plaat of ander object verwijdert. Maar waar u met een boor veelal verticaal door het materiaal gaat om gaten te maken, snijdt u met een frees veelal horizontaal door het materiaal heen.

Hoe maak je een gleuf in hout?

De punt van de meeste freesjes snijdt eigenlijk helemaal niet: het echte werk wordt gedaan door de zijkant van het freesje. Door de frees in een hoek te houden, maak je een ‘gleuf’ in het hout. Als je eenmaal een ingang in het hout (of ander materiaal) hebt gemaakt, kun je de frees rechtop houden.

Wat kun je met een Vingerfrees?

Vingerfrees. Een vingerfrees gebruik je om dunne groeven te maken.

Wat is meelopend frezen?

Bij meelopend frezen is de rotatierichting en de richting waarin het werkstuk beweegt dezelfde. Dat betekent dat de voeding gelijk is aan de draairichting van de frees. De spaan is dan op zijn dikst aan het begin van de snede.

Welke kant moet je op frezen?

Over het algemeen zal u met een bovenfrees waarmee u hout freest altijd tegen de draairichting in frezen. Dit zorgt ervoor dat de frees meer grip heeft op het werkstuk. Meelopend frezen wordt meestal toegepast in CNC-freesmachines of bij het frezen van harde kunststoffen en metalen.

Hoe diep frezen in hout?

Wat is het doel van een freesmachine?

Een freesmachine is een machine voorzien van een frees waarmee verschillende materialen zoals staal, aluminium, kunststof, hout en andere materialen verspaand kunnen worden. Het is mogelijk om met een freesbank ingewikkelde vormen in materialen te maken zoals, sleuven, gaten, kottergaten, eilanden, kamers, enz..

Waarom hout frezen?

Met een bovenfrees maak je strakke gleuven en mooie profielranden. Vroeger was dit een apparaat voor de vakman, tegenwoordig zijn er ook voor doe-het-zelvers betaalbare freesmachines te koop. Frezen vergt wel de nodige oefening. Probeer de freesmachine daarom eerst uit op stukjes resthout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

*

*