Wat betekent kotteren?

Auteur: CNC Experts • 20 mei 2022 Wat betekent kotteren? van cncnederland.nl

(kotterde, heeft gekotterd), frezende verspanende bewerking om eindvlakken te bewerken of om gaten in werkstukken uit te draaien die in verband met hun grootte en/of diepte niet meer normaal te boren zijn.

Waarom kotteren?

Kotteren wordt gebruikt om een rond gat wat beschadigd, versleten of vervormd is, weer in de juiste ronde vorm te brengen. Tijdens het kotteren staat het product stil en draait het gereedschap. Hiervoor wordt het gereedschap in het hart van het gat geplaatst.6 dec. 2013

Wat betekend kotteren?

Kotteren is een verspaningstechniek. Het is een vorm van draaien waarbij het product stilstaat en het gereedschap draait. Het kottergereedschap is excentrisch bevestigd op de draaiende as, waardoor het een cirkelbeweging beschrijft met de beitel naar buiten.

Hoe werkt een Kotterkop?

De bewerking met de kotterkop is uiterst nauwkeurig en daarom bij uitstek geschikt als bijzonder nauwkeurige stukken moeten worden gemaakt. Dit werkt via een verstelbare kop waarin een draaigereedschap wordt vastgeklemd. Het draaigereedschap werkt als een snijkant en wordt meestal vastgeklemd of vastgeschroefd.

Wat doet een kotterbank?

Kotteren lijkt nog het meeste op het inwendig verspanen zoals dat op de draaibank gebeurt, bij kotteren draait echter het gereedschap terwijl dat bij het draaien stilstaat! Voor de duidelijkheid: bij boren en frezen werkt het precies zo, omdat daarbij de frees of de boor draait, terwijl het materiaal stil blijft staan.10 jul. 2019

Is slijpen verspanen?

Slijpen, honen en leppen zijn verspanende bewerkingen die betrekking hebben op de oppervlakte van een werkstuk.

Wat is verspanende techniek?

Boren, frezen, draaien en kotteren zijn allemaal vormen van verspaningstechniek. De technische wereld kan niet zonder goede verspaners: technische specialisten die elke dag hun machines tot het uiterste drijven om de mooiste, beste en meest nauwkeurige producten te maken.10 jul. 2019

Wat betekent frezen?

Frezen is een manier van verspaning waarbij materiaal verwijderd wordt door middel van een frees, een roterend gereedschap dat afhankelijk van de uitvoering zowel in radiale als axiale richting kan snijden. Door de vele typen en toepassingen is frezen een veelomvattend begrip.

Wat is een Vlakfrees?

Vlakfrezen is de meest gangbare freesbewerking en kan worden uitgevoerd met een breed scala aan uiteenlopende gereedschappen. Frezen met een 45º instelhoek worden het meest gebruikt, maar frezen met ronde wisselplaten, hoekfrezen en schijffrezen worden ook gebruikt voor sommige omstandigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

*

*