Een frees is een snijgereedschap voor de bewerking van hout, metaal of kunststof. Met dank aan de vertandingen lijkt een cilindervormige frees wel wat op een boor. De vertandingen doen dienst als beitel; ze zorgen ervoor dat de frees in het materiaal hapt en daar de uitsparing maakt die nodig is.
Frezen is een verspanende bewerking waarbij met gebruik van een roterend gereedschap, de frees, materiaal wordt verwijderd. Frezen is een bewerking die met name wordt gebruikt in de metaal-, hout- en kunststofverwerkende industrie.
De freesmachine in de freesmal schuiven Zet de freesmachine aan en schuif deze met een vloeiende beweging in de freesmal. Duw de machine rustig en gelijkmatig door de mal over het paneel heen. Tip! De duwrichting van de freesmachine is tegenovergesteld aan de draairichting van het freesje.
De punt van de meeste freesjes snijdt eigenlijk helemaal niet: het echte werk wordt gedaan door de zijkant van het freesje. Door de frees in een hoek te houden, maak je een ‘gleuf’ in het hout. Als je eenmaal een ingang in het hout (of ander materiaal) hebt gemaakt, kun je de frees rechtop houden.
Frezen is het aanbrengen van sleuven, groeven, randen, inkrozingen e.d. met een frees, bijvoorbeeld voor leidingen in een muur, speciale verbindingssleuven in hout, metaal, kunststof e.d., wegfrezen van gedeelten uit asfalt.
Een boormachine kun je niet gebruiken voor het frezen. Daarom zijn er boormachines uitgevonden en freesmachines.19 jan. 2009
Over het algemeen zal u met een bovenfrees waarmee u hout freest altijd tegen de draairichting in frezen. Dit zorgt ervoor dat de frees meer grip heeft op het werkstuk. Meelopend frezen wordt meestal toegepast in CNC-freesmachines of bij het frezen van harde kunststoffen en metalen.