De metaalbewerker bewerkt metaal. De metaalbewerker werkt over het algemeen in een werkplaats. De metaalbewerker maakt, repareert en bewerkt allerlei apparaten en constructies voor verschillende opdrachtgevers.
Wat is een metaalbewerker? Een metaalbewerker draagt zorg voor diverse processen die komen kijken bij het vervaardigen, assembleren of repareren van constructies en apparaten van klein tot groot. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bruggen, voertuigen of werkmachines.
Er zijn verschillende soorten metaalbewerking. Plaatbewerking bijvoorbeeld, ponsen, lasersnijden, lassen, walsen, boren, tappen en draadsnijden. Doordat je de metalen op verschillende manieren kunt bewerken, zijn ze ook breed toepasbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het realiseren!
Voorbeelden van metaalbewerkingstechnieken zijn: plaatbewerking, zagen en snijden, verspanen, lassen, solderen, hechting, montage en nabewerken. Bij metaalbewerking wordt gebruik gemaakt van uiteenlopende metalen en metaallegeringen. We zien vooral veel staaltoepassingen.
Een algemeen begrip voor verschillende bewerkingen, die ijzer, koper en andere metalen in roodgloeienden toestand (soms ook koud) ondergaan, waarbij de vorm verandert.
Het smeden is een van de oudste metaalbewerkingsmethoden. Daarbij wordt een stuk metaal in een vuur verhit en vervolgens in de juiste vorm gebracht met een smidshamer met behulp van een aambeeld.
Een legering is een mengsel van verschillende metalen. De meest bekende is staal, een mix van IJzer, Koolstof en andere metaalelementen. Legeringen worden in verschillende samenstellingen en hoeveelheden gebruikt om metaalsoorten van verschillende eigenschappen te voorzien.
metaal (zn) : ijzer, lood, tin.
Metaalbinding is een vorm van binding tussen atomen (eigenlijk ionen) van zwak elektronegatieve (=elektropositieve) elementen, dat zijn chemische elementen waarvan de atomen makkelijk elektronen afstaan/delen. Deze groep elementen, aan de linkerkant van het periodiek systeem gelegen, noemt men de metalen.