Hoe herken ik een Metaalboortje?

Auteur: admin - 28 september 2022 Hoe herken ik een Metaalboortje? van cncnederland.nl

Wat is een Metaalboortje?

Het belangrijkste kenmerk van een metaalboor is de scherpe punt. Deze punt is nodig om de boor goed door metaal te laten snijden. Een metaalboor beschikt verder over de volledige lengte over eenzelfde diameter. Daarnaast is de punt geslepen onder een hoek van 118 graden.4 jan. 2020

Welke kleur heeft een metaalboor?

De rolgewalste metaalboor is de standaard HSS metaalboor. U herkent deze aan de donkere kleur. Deze boren zijn geschikt voor het standaard boorwerk in de meest voorkomende soorten metaal en kunststof, Voor harde metalen zoals RVS en inox zijn deze boren niet geschikt.2 jul. 2017

Welke boor gebruiken voor metaal?

Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.

Hoe ziet een Steenboor er uit?

De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort ‘vleugels’ aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.

Hoe ziet een Betonboor er uit?

Beton is hard materiaal en niet iedere boor is hier tegenop gewassen. Een betonboor zorgt er echter voor dat je moeiteloos in beton kan boren. Goede betoonboortjes herken je goed aan de stompe kop met vleugels die als een soort van ‘beitel’ functioneren. Let ook op het materiaal waarmee de kop van de boor is gemaakt.

Welke boor voor staal?

Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.11 jun. 2019

Wat kan je doen met een metaalboor?

Metaal. De metaalboor kan dus niet alleen boren in metaal, maar ook in andere soorten materiaal, zoals koper, aluminium en staal, maar met een metaalboor kun je ook redelijk gemakkelijk boren in materialen van kunststof en hardhout.

Kun je een metaalboor ook voor hout gebruiken?

Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Als je wilt schroeven in hardhout is voorboren zelfs noodzakelijk.

Wat zijn tin boren?

De HSS-tin metaalboor is een tin gecoate metaalboor. Dit soort boor kan veel hitte verdragen en hoeft niet steeds te worden gekoeld. Je herkent een HSS-tin metaalboor door de goudkleurige coating. Een cobalt metaalboor (HSS-Co) bestaat uit 5 procent cobalt.

Relevante artikelen

Hoeveel watt laser?
Hoeveel watt laser?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoeveel watt laser?"
Lees meer...
Wat zijn de voor en nadelen van CNC draaien?
Wat zijn de voor en nadelen van CNC draaien?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat zijn de voor en nadelen van CNC draaien?"
Lees meer...
Wat is een bandenwals?
Wat is een bandenwals?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is een bandenwals?"
Lees meer...