Wat is het verschil tussen een bovenfrees en een kantenfrees?

Auteur: admin - 28 september 2022 Wat is het verschil tussen een bovenfrees en een kantenfrees? van cncnederland.nl

Wat kun je met een kantenfrees?

De kantenfrees is bedoeld om randen af te werken. Met de verschillende freesbitjes kun je de mooiste profielrandjes aanbrengen op je zelfgemaakte meubels en werkbladen.5 jan. 2018

Wat voor frees heb ik nodig?

Een freesmachine gebruik je altijd in combinatie met een frees. Je hebt hierbij de keus uit een groeffrees en een afkantfrees: Groeffrees: geschikt om groeven en sleuven te maken. Afkantfrees: geschikt om randen mee af te werken.

Wat is de beste kantenfrees?

Je zal graag een een machine in huis halen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope kantenfrees gekozen voor de Makita 3700. Deze kantenfrees kan met een vermogen van 530 W tot een diepte van 42 millimeter frezen.

Welke frees voor welke bewerking?

Maak dan gebruik van de volgende vuistregel: deel de diameter van de frees door 2 en u heeft de maximale freesdiepte voor één bewerking. Met een frees van 18 millimeter freest u een groef van 18 millimeter dus in 2 bewerkingen.

Waar dient een bovenfrees voor?

In feite is een bovenfrees een roterende snijmachine, die op hoge snelheid kan snijden in je materiaal. Je gebruikt hem dus voornamelijk om profielen, inkepingen of groeven te maken in hout. Hiermee kun je bijvoorbeeld een saaier stuk hout transformeren naar een mooie decoratieve plank.20 mei 2020

Welke frezen voor bovenfrees?

Aan een bovenfrees heb je niets zonder de juiste frezen. Hier heb je verschillende soorten en maten in, die vaak in handige sets te krijgen zijn. Veelgebruikte frezen zijn een vingerfrees, sponningfrees, zwaluwstaartfrees, kopieerfrees of v-groef frees.3 aug. 2021

Wat doet een Lamellenfrees?

Met een lamellenfrees maak je zogenaamde lamelverbindingen. Simpel gezegd is een lamellenfrees een werktuig waarmee je aan de zijkant van houten werkstukken uitsparingen maakt in de vorm van een halve cirkel. In deze verbinding stop je dan een lamel. Dit is een cirkelvormig schijfje.

Hoe maak je een gleuf in hout?

De freesdiepte instellen Probeer de gleuf niet in een keer uit te frezen. De freesdiepte mag per keer niet meer bedragen dan de halve dikte van het freesje. Om de frees niet te veel te belasten en om te voorkomen dat het hout verbrandt, kun je diepe sleuven het beste in twee etappes frezen.

Welke frees voor schuine kant?

Het afwerken van de (profiel)randen en (schuine) kanten van uw werkstuk is een kantenfreeskop precies werkje waar u geen zware frees bij kunt gebruiken. Een kantfrees is daarom licht van gewicht en gemakkelijk met één hand te bedienen.

Wat is een Kopieerring?

Met behulp van een kopieerring, ook wel kopieerhuls of sjabloongeleider genoemd, kunt u de bovenfrees mal gebruiken om exact dezelfde vorm nog een keer uit te frezen. Zeker wanneer u vaak dezelfde vorm freest, loont het om een bovenfrees mal te maken.

Relevante artikelen

Wat kun je doen met een lasersnijder?
Wat kun je doen met een lasersnijder?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat kun je doen met een lasersnijder?"
Lees meer...
Waarom verspanen?
Waarom verspanen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waarom verspanen?"
Lees meer...
Wat is CNC houtbewerking?
Wat is CNC houtbewerking?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is CNC houtbewerking?"
Lees meer...