Bekende metaalsoorten zijn: ijzer, aluminium, koper, chroom, nikkel, lood, zink, tin, goud, zilver en platina. Bekende legeringen: staal (bijvoorbeeld inox), brons, messing, elektrum en soldeersel.
Metaalbinding is een vorm van binding tussen atomen (eigenlijk ionen) van zwak elektronegatieve (=elektropositieve) elementen, dat zijn chemische elementen waarvan de atomen makkelijk elektronen afstaan/delen. Deze groep elementen, aan de linkerkant van het periodiek systeem gelegen, noemt men de metalen.
Dit zijn onder meer: Titanium, Vanadium, Chroom, Mangaan, IJzer, Nikkel, Koper, Zink, Zirkonium, Niobium, Molybdeen, Wolfraam, Aluminium, Zilver, Goud en Platina. Veel andere metalen bestaan uit een mix van materialen. Dit worden legeringen genoemd.
IJzer is een metaalsoort en wordt in de wetenschap veelal aangeduid onder de noemer: Fe (ook wel Ferro genoemd). IJzer wordt net zoals koper, goud, zilver en tin onder metalen beschouwd.13 jun. 2018
Uitleg over het begrip metaal Alle metalen zijn scheikundige elementen, deze staan vermeld in het periodiek systeem der elementen. Van de 90 stabiele elementen behoren er 65 tot de metalen.
Aluminium is een licht metaal met een dichtheid van 2,7 kg per dm3. In verhouding is aluminium daarmee ongeveer drie keer lichter dan staal. Toch is aluminium voor zijn lage dichtheid en lichte gewicht een sterk, taai en elastisch materiaal.8 mei 2018
Boor of borium is een scheikundig element met symbool B en atoomnummer 5 (niet te verwarren met bohrium met symbool Bh). Het is een zwart metalloïde.
Koper is een rood metaal, dat buigzaam is en eenvoudig te vervormen.16 mei 2021
Goud is een scheikundig element met symbool Au (aurum) en atoomnummer 79. Het is een geel metalliek overgangsmetaal.