TIG lassen TIG staat voor Tungsten Inert Gas: tungsten is de Engelse benaming van wolfraam en inert gas is het type gas dat je gebruikt. Als je toevoegmateriaal gebruikt, heb je constant 2 handen nodig tijdens TIG lassen, waardoor het beschouwd wordt als de moeilijkste lastechniek.3 aug. 2021
De techniek achter beide lastechnieken is hetzelfde, waardoor ze vaak in een adem genoemd worden. Het grote verschil zit in het gebruik van het gas. Het grote voordeel van MIG / MAG lassen is de snelheid. Omdat je met MIG / MAG snel kan lassen, zijn uw opdrachten een stuk sneller klaar dan bij TIG lassen.
Het enige verschil tussen deze lastechnieken is het type beschermgas dat wordt gebruikt. Bij MIG-lassen wordt bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium gebruikt als inert gas. Bij MAG-lassen wordt een een actief gas gebruikt, zoals koolstofdioxide (CO₂).
Staal is wel de meest gebruikte maar ook roestvast staal en non-ferrometalen (zoals aluminium) en zelfs vele kunststoffen zijn uitstekend lasbaar. Voorbeelden van lassen met niet-metalen zijn: thermoplastische kunststoffen: o.a. spiegellassen, inductielassen, wrijvingslassen en ultrasoon lassen.
Als je van lassen je hobby wil maken is dit basistraject de eerste stap. Deze opleiding omvat veel meer dan enkel leren lassen! Het is een uitgebalanceerde combinatie van metaal-, plaat- en laswerk. Met verschillende gereedschappen leer je aftekenen, meten en snijden.
Alles wat met leren lassen heeft te maken, wij kunnen het u aanleren. Wij bieden opleidingen aan volgens uw noden, tijd, of volgens een bepaald project waar u aan werkt of wil gaan werken. Kortom: iedereen kan bij ons terecht.
TIG lassen is een complex lasproces en dat heb je niet snel geleerd. Er is veel ervaring voor nodig om een goede TIG lasser te worden.8 okt. 2013
De eerste stap voordat je gaat leren lassen Lasser is een mooi maar ook een zwaar beroep. Werken in verschillende moeilijke posities kan aan de orde komen. Daarnaast zijn ook de lasdampen schadelijk voor de gezondheid. Een lasser kan daarnaast ook last krijgen van de vonken die van het lasproces vrij kunnen komen.19 jan. 2014
De lasprocessen zijn in te delen in 6 hoofdgroepen: booglassen, elektrisch weerstandlassen, autogeenlassen, druklassen, bundellassen en overige lasprocessen. De lasprocessen zijn vastgelegd in de EN-ISO 4063. Elke lasmethode heeft verschillende voor- en nadelen.
De voordelen van lasverbindingen ten opzichte van andere verbindingen zijn: Een verbinding met een las is stevig. Als deze juist is aangebracht is de las even sterk of sterker dan het omliggende materiaal. Een lasverbinding kan eenvoudig worden aangebracht.1 okt. 2013