Welke bevoegdheden heb je als BOA?

Auteur: - 25 september 2023 Welke bevoegdheden heb je als BOA? van cncnederland.nl

Bij het doornemen van BOA vacatures valt op hoe veelzijdig de rol van een BOA kan zijn. Buitengewoon Opsporingsambtenaren, kortweg BOA’s, hebben specifieke bevoegdheden die hen onderscheiden van andere handhavers. Wat mogen ze wel en wat mogen ze niet?

De bevoegdheden van een BOA

BOA’s zijn in Nederland bevoegd om overtreders van bepaalde wetten en regels aan te spreken. Ze kunnen boetes uitschrijven voor bepaalde overtredingen, zoals verkeersovertredingen, overlast of milieudelicten. Daarnaast kunnen BOA’s in bepaalde gevallen verdachten aanhouden en overdragen aan de politie. Ze mogen ook identiteiten controleren en in sommige gevallen geweldsmiddelen zoals handboeien gebruiken. De precieze bevoegdheden kunnen variëren afhankelijk van hun domein en specialisatie.

Bevoegdheden die een BOA juist niet heeft

Hoewel BOA’s aanzienlijke bevoegdheden hebben, zijn er ook dingen die ze niet mogen. Ze mogen bijvoorbeeld geen woningen binnentreden zonder toestemming, tenzij er sprake is van een specifieke situatie waarbij dit wel is toegestaan. Ook mogen ze geen ingrijpende dwangmiddelen gebruiken, zoals pepperspray of een wapenstok, tenzij ze hiervoor specifiek zijn opgeleid en toestemming hebben. Verder hebben BOA’s niet de bevoegdheden die de politie wel heeft, zoals het verrichten van uitgebreid onderzoek naar zware criminaliteit.

Het belang van de BOA’s in Nederland

BOA’s spelen een cruciale rol in het handhaven van de openbare orde en veiligheid in Nederland. Ze zijn de ogen en oren op straat en zorgen ervoor dat kleinere overtredingen worden aangepakt, zodat de politie zich kan richten op zwaardere criminaliteit. BOA’s dragen bij aan een veilige en prettige leefomgeving. Ze zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor burgers en kunnen door hun aanwezigheid al een preventieve werking hebben tegen overlast en kleine criminaliteit. In een tijd waarin de politiecapaciteit onder druk staat, vormen BOA’s een onmisbare schakel in de handhaving van regels en het waarborgen van veiligheid op straat.

Discussie over BOA’s

Er waren discussies gaande over de bevoegdheden, uitrusting en training van boa’s, vooral nadat enkele incidenten aan het licht kwamen waarbij boa’s te maken kregen met geweld. Er was een roep om ze beter uit te rusten, waaronder het verstrekken van wapenstokken en pepperspray, zodat ze zichzelf beter konden verdedigen. Anderzijds waren er zorgen over de toenemende ‘politisering’ van de boa’s en de grens tussen hun taken en die van de reguliere politie. Het evenwicht tussen hun veiligheid en hun rol in de gemeenschap was een centraal thema in deze discussies.

https://handhavingvacatures.nl/

Relevante artikelen

Welke frees voor welke bewerking?
Welke frees voor welke bewerking?
Krijg antwoord op vragen zoals "Welke frees voor welke bewerking?"
Lees meer...
Wat is de functie van de Spaanhoek?
Wat is de functie van de Spaanhoek?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat is de functie van de Spaanhoek?"
Lees meer...
Hoe bereken je Voedingssnelheid?
Hoe bereken je Voedingssnelheid?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoe bereken je Voedingssnelheid?"
Lees meer...