Zo worden zij toegepast in: constructies, machines en vervoermiddelen (staal, aluminium, zink, magnesium) verpakkingsmateriaal zoals blik voor conserven, drank en verf (tin, aluminium) elektrische verbindingen (koper, goud, zilver)
IJzer wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van bruggen, treinrails en gebouwen. Aluminium is na ijzer het meest gebruikte metaal ter wereld. Aluminium is sterk, licht, geleidt warmte en elektriciteit goed en het roest niet. Andere soorten zijn bijvoorbeeld koper, lood en roestvrij staal.
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.11 jan. 2017
Uitleg over het begrip metaal Alle metalen zijn scheikundige elementen, deze staan vermeld in het periodiek systeem der elementen. Van de 90 stabiele elementen behoren er 65 tot de metalen.
Het werd circa 9000 v. Chr. in het Midden-Oosten voor het eerst ontdekt. In het begin werd het metaal gebruikt voor sieraden, gereedschap en eenvoudige wapens.5 mrt. 2012
Staal is ’s werelds meest gebruikte materiaal voor gebouwen, infrastructuur en industrieën. Het wordt gebruikt voor de fabricage van vrijwel alles van naainaalden tot olietankers. Bovendien zijn de machines die nodig zijn voor het bouwen en maken van al deze zaken ook gemaakt van staal.
Metaal komt uit de grond. Soms komt het precies zo uit de aarde zoals we het gebruiken. Dat gebeurt bij goud, zilver en platina. Maar vaker wordt er erts uit de grond gehaald.
Al 4000 voor Christus gebruikten de Egyptenaren ijzer voor speerpunten en versieringen van hun gebouwen. Het ijzer wat zij toen gebruikten kwam voornamelijk van meteorieten. Pas veel later, zo’n 1000 jaar voor Christus, werd ontdekt hoe ijzer gewonnen kon worden uit de aarde.
IJzererts is een erts waaruit het metaal ijzer gewonnen kan worden. Dit gebeurt door verhitting tot een zeer hoge temperatuur, tot boven het smeltpunt van ijzer, in een gesloten oven, na toevoeging van een reductor om het metaal uit zijn oxide te winnen. Meestal wordt koolstof als reductor gebruikt.