3D printen is een hobby waar je makkelijk kunt instappen maar waar ook een leercurve aan vastzit. Door de tijd en door alle experimenten en probeersels wordt je steeds beter.13 jun. 2020
Om een 3D-print te kunnen starten, heb je een softwareprogramma nodig. Deze zogenoemde slicer software zet Gcode- bestanden om naar STL-bestanden, die jouw printer kan uitvoeren. Het is aan te raden om een slicer te gebruiken die bij jouw printer hoort.12 jul. 2021
Hou de volgende 3D printerinstellingen aan voor PLANozzle temperatuur: 190-220°C.Heated bed: Niet nodig, 0 – 60°C.Fan cooling: On, 60 – 100%Enclosure: Niet nodig.Printsnelheid: 25 – 100 mm/sec.Bed hechting: Hoeft niet perséMinimale nozzle diameter: vanaf 0.25 mm.Nozzle: Regulier messing is voldoende.Meer items…
SketchUp van Trimble (eerder heette het Google SketchUp) is gratis software waarmee 3D modellen kunnen worden getekend, bijvoorbeeld voor een 3D printer. Op www.sketchup.nl/ kunt u de laatste versie van gratis Sketchup Make downloaden of SketchUp Pro aanschaffen voor professioneel gebruik.
De printtijd is afhankelijk van de instellingen in het Gcode bestand. Bij kleine objecten op gemiddelde printkwaliteit zoals een damschijf met een laagdikte van 200 micron, kan het printen tussen 10 en 20 minuten duren. Bij grotere objecten met diezelfde instellingen kan het enkele uren duren.
Als best uit de test gekomen, is de Creality 3D Ender-3 PRO! Deze printer is voor iedereen geschikt, of je nou beginner bent of al een tijdje ervaring hebt met 3D printen. De Creality 3D Ender-3 PRO zorgt voor hele precieze printresultaten, en dat voor een betaalbare prijs.
Wat kost 3D printen in Nederland? De prijs om 3D te printen is vanaf € 0,10 per cm3. Deze prijs wordt berekend op basis van boundingbox en we durven gerust te melden dat we momenteel de laagste prijs hanteren in Nederland.
Hoeveel filament u exact nodig heeft is afhankelijk van het project, formaat en met welke dichtheid u het project of sjabloon inkleurt. Daarom kunnen wij alleen ruwe schattingen geven van het benodigde filament voor een project. Voorbeeld: Project gemaakt met ons printsjabloon ‘Bloem’.
De meeste 3D-printers hebben een vaste nozzle grootte met een diameter van 0.4mm of 0.5mm. Hoewel dit voor de meeste modellen goed werkt, kunnen er problemen ontstaan wanneer er lagen geprint moeten worden die kleiner zijn dan de nozzle afmeting.15 dec. 2018
Voor het printen van 20 huishoudelijke producten, verbruikt de gemiddelde 3D printer ongeveer 2,6 kwH aan energie. Dit komt uit op een kostprijs van zo’n anderhalve euro per geprint product, terwijl de winkelwaarde op maar liefst 42,25 euro ligt.
Een 3D-printer haalt geen materiaal weg, maar voegt materiaal toe. Het is wat ze noemen een additieve technologie. Een 3D-printer plaatst alleen materiaal waar het moet komen en levert daarom weinig tot geen restafval op.