Wat is het verschil tussen Handtappen en machinetappen?

Auteur: admin - 28 september 2022 Wat is het verschil tussen Handtappen en machinetappen? van cncnederland.nl

Wat is een Machinetap?

Met een machinetap wordt de schroefdraad in één keer met één tap gesneden (getapt). Ook hier moet je er op letten dat de tap haaks in het werkstuk wordt gedraaid en dat je bij iets dikkere materialen altijd een smeermiddel gebruikt. Voor het tappen met de hand heb je een set van drie tappen.

Wat zijn Handtappen?

Wat is handtappen? Met handtappen of een handtappenset wordt schroefdraad gesneden in een geboord gat. Het snijden of tappen van schroefdraad wordt gedaan met een handtapset, zodat er vervolgens bijvoorbeeld een boutje in gedraaid kan worden.

Welke tap eerst?

Dit zijn een voorsnijder (1e tap), een midden-snijder (2e tap) en een na-snijder (3e tap). Door ze achter elkaar te gebruiken, maakt de derde de beoogde schroefdraad. De tapvolgorde wordt vaak aangegeven op de schacht door één, twee of drie ringen als merkteken.

Hoe diep draad tappen?

Een vuistregel voor het bepalen van de voorboordiameter bij inwendig schroefdraad tappen is de diameter van de draad minus de spoed. Voorbeeld: Schroefdraad M16 heeft standaard een spoed van 2,0 mm, dus de voorboordiameter is dan 16 – 2 = 14,0 mm.25 mrt. 2015

Relevante artikelen

Wat zijn de beste frezen?
Wat zijn de beste frezen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Wat zijn de beste frezen?"
Lees meer...
Kun je aluminium plasma snijden?
Kun je aluminium plasma snijden?
Krijg antwoord op vragen zoals "Kun je aluminium plasma snijden?"
Lees meer...
Hoe nauwkeurig is lasersnijden?
Hoe nauwkeurig is lasersnijden?
Krijg antwoord op vragen zoals "Hoe nauwkeurig is lasersnijden?"
Lees meer...